Waar kan ik de foto’s voor gebruiken

Als je kiest voor een fotoshoot inclusief de digitale bestanden van de foto’s ontvang je de digitale bestanden uiterlijke twee weken na de shoot (het is vaak eerder hoor).

De foto’s die je ontvangt zijn voor privé gebruik. Je kan afdrukken laten maken een boek laten printen enz. Ik als fotograaf blijft altijd de maker van de foto en heb ook de “rechten” van de foto. 

Als je de foto “openbaar” maakt dan moet altijd de fotograaf vermeld worden! 
Wie zonder toestemming andermans foto in originele of bewerkte vorm publiceert, maakt in veel gevallen inbreuk op de rechten van de maker. Ook het namaken van de originele compositie van een ander kan een vorm van inbreuk zijn. De meeste inbreuken vinden plaats op het internet. Dat gebeurt vaak, meestal gewoon door onwetendheid. Voor de klant en de fotograaf is het echter heel vervelend als het gebeurt. 

Omdat het natuurlijk wel hartstikke leuk is om jouw foto te delen op sociale media (dat is openbaar en niet privé) stuur ik van jouw foto’s ook webversies met mijn logo eronder mee. Zo kan je ze toch openbaar delen!
Soms doet zo’n logo erdoor teveel afbreuk aan de foto. Dan spreek ik met je af dat wanneer je de foto plaatst je in de tekst die je bij de foto zet onderaan mijn naam zet. Bv. foto: Petra Slingenberg. Een link of “tag” naar mijn bedrijfs-facebookpagina voldoet voor mij ook al.

Het is ook mogelijk de licentie van de foto te kopen. Dan kan de foto wel vrij gebruikt worden! Dat wordt het meest toegepast bij zakelijke fotografie. Hierdoor liggen de bedragen voor zakelijke fotoshoot ook hoger dan voor particulieren. 

Veilig
In de bestanden van de foto’s die ik je stuur staat in de data bij wie de copyright en de licentie liggen. Dat is voor jouwzelf niet zichtbaar, maar wel voor drukkers, webbouwers, google en bedrijven. Dat zorgt ervoor dat je een bij mij afgenomen foto niet terug kan (mag) zien in een boek, krant, advertentie of “kakhiel”grap. Jouw beelden zijn dan ook goed beveiligd tegen gebruik door anderen. Wel zo’n fijn idee toch!

Voor mij als fotograaf is het altijd heel fijn de foto ergens terug te zien. Dat betekend immers dat je blij en trots bent op de foto die we samen hebben gemaakt! Laat je dan ook niet weerhouden en deel ze trots met anderen.

/var/folders/w0/9cd_jc0n7mng26_3x1_cwh4w0000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/DuPho_Website_auteursrechtenkaartje.png