Kleding en styling

Wat trek ik aan?

Wat moet ik aan voor een fotoshoot? Een vraag die ik als fotograaf vaak krijg, zowel van klanten die zakelijk op de foto gaan als bij familieportretten of fotoshoot met vrienden. Het kan lastig zijn om de juiste outfit uit te zoeken en het wordt nog moeilijker als je met meerdere mensen op een foto moet.

De belangrijkste tip: Doe kleding aan die goed zit en waar je je lekker in voelt, dit heeft direct invloed op je houding en uitstraling wanneer je op de foto gaat. 

Kleuren, structuren en prints voor fotoshoot

Trek kleding aan die niet afleidt. Laat dus je kleding met felle kleurtjes, heftige patronen of grote prints in de kast hangen. Heftige kleding leidt af van de hoofdzaak – je gezicht – en kan ervoor zorgen dat de foto’s rommelig lijken. Natuurlijk hoef je je eigen kledingstijl niet helemaal thuis te laten, want dan kan je immers niet goed meer laten zien waar jij voor staat. En een “knal” concept met iedereen in felle kleuren en een “knal” achtergrond in een contrastkleur kan ook heel mooi zijn. Pasteltinten en spijkerstof zijn mooi bij een witte achtergrond. Bij een donkere achtergrond zijn warme diepe of donkere kleuren vaak heel mooi. Verder doet een kraagje het altijd goed, net als “kant”. Let op met blote armen, niet voor iedereen is dat het meest “flaterend” 😉

Groepsfoto kleding

Bij groepsfoto’s zijn twee dingen belangrijk: wat doet de rest aan en wat is de omgeving van de foto? Je kunt het best met de rest van de groep afstemmen wat voor outfit jullie zullen dragen. Je kunt ervoor kiezen om een gevarieerd kleurenpalet te gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om allemaal ongeveer hetzelfde aan te doen. 

Zakelijke fotoshoot kleding advies

Bij zakelijke fotografie zoals een portretfoto is het hoofddoel de kijker een goed beeld te geven van wat ze van je kunnen verwachten. Veel belangrijker dan je kleding is hoe je op de foto staat. Bepaal vooraf wat je zou willen overbrengen. Het is verstandig om je net wat representatiever te kleden dan je normaal zou doen. Natuurlijk hangt dit ook af van wat gebruikelijk is in je branche. Als timmerman moet je juist niet in pak op de foto gaan, maar in je stoere werkkleding.

Styling en visagie tips

Tegen meerprijs is het mogelijk een stylist en visagist te boeken. Zelf kan je echter ook al veel doen. Let er bijvoorbeeld op dat als je een bril draagt deze schoon en fris is, haal haartjes die je niet terug wil zien even weg, ook van kleding. Oneffenheden die normaal gesproken niet bij jouw horen zoals een jeugdpuisje kan ik in de nabewerking voor je weg halen. Tegen het “glimmen” kan je vooraf een beetje poeder op je gezicht aanbrengen. In mijn studio is een spiegel, dus je kan voor de shoot nog even kijken of je haar kammen.

Het meenemen van “props” is ook altijd leuk. Dus neem je gitaar, bloem of wat dan ook gewoon mee!

Volg je deze tips op, dan moet het helemaal goed komen met je fotoshoot. Heb je nog vragen of wil je even overleggen, neem dan gerust contact met me op.